Owoce i warzywa w diecie na redukcję?

Czy w naszej diecie na odchudzanie powinniśmy uwzględniać dużą ilość owoców? Oczywiście przy odpowiedzi na to pytanie nie sposób nie wspomnieć o licznych korzyściach, jakie niesie ze sobą regularne spożywanie surowych owoców i warzyw, jednak zbyt duża ilość ich spożyta w ciągu doby ma też swoje cienie. Przede wszystkim osoba w okresie redukcji nie powinna spożywać zbyt dużej dawki węglowodanów w ciągu doby. Problemem jest to, że duża część owoców zawiera w sobie duże ilości cukru prostego zwanego fruktozą, który może przeszkadzać nam w utracie wagi oraz gubieniu zbędnych kilogramów. Przykładowo taki banan kcal ma aż ponad trzysta, a w pokrojonej sałatce często umieszczamy dwie lub nawet trzy sztuki. Oczywiście nie powinniśmy popadać w skrajności i całkowicie zaprzestać spożywania surowych owoców i warzyw, jednak osoby będące nie diecie redukcyjnej powinny ograniczyć ich spożycie do dwóch porcji dobowo. Przy czym jedna porcja to jedno jabłko lub marchewka. W ten sposób zachowamy balans między negatywnymi a pozytywnymi skutkami spożywania owoców i warzyw.

Previous post Redukcja masy efekty
Next post Efektywna redukcja tłuszczu