Redukcja tkanki tłuszczowej
- 533 Views
- Redaktor polskatransformacja.pl
- 24 lutego 2019
- Wszystko na temat redukcji
Aby zmniejszyć masę ciała należy, doprowadzić do utraty tkanki tłuszczowej poprzez ujemny bilans energetyczny. Spożycie kcal nie powinno być niższe, niż wynika to z indywidualnego tempa metabolizmu spoczynkowego. W przeciwnym razie dochodzi do nadmiernej utraty tkanki mięśniowej, potężnego uszczuplenie zapasów glikogenu i niedobór substancji odżywczych. Należy pamiętać o tym, że „tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów”, czyli bez odpowiedniej ilości glukozy organizm nie jest w stanie efektywnie wykorzystywać tłuszczu jako źródła energii. Węglowodany powinny stanowić 50 – 60% dobowego zapotrzebowania energetycznego, białko musi pokrywać około 25 – 30% dziennego zapotrzebowania, jeżeli utracie masy ciała towarzyszy trening oporowy. Tłuszcz powinien pokryć 20 – 25% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Nie należy obniżać procentowego udziału tłuszczu w diecie poniżej 15% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, ponieważ może to hamować tempo metabolizmu. Efektem nadmiernego ograniczenia kcal może być zwiększenie się, a nie zmniejszenie masy ciała i ilości tkanki tłuszczowej.

- 12 stycznia 2021
Budowa klatki piersiowej
- 9 października 2020
Hydrolizat białka serwetkowego
- 7 sierpnia 2020
Jak skutecznie schudnąć ?
- 24 czerwca 2020
Budowa klatki piersiowej
Hydrolizat białka serwetkowego
Jak skutecznie schudnąć ?
Czym jest podstawowa przemiana materii ?
Jak zrobić dobrze rozbudowaną klatkę piersiową ?
Jak długo wykonywać trening obwodowy ?
Witamina C fakty i mity
Brzuch jak poprawić jego wygląd ?